Muránska planina je prvá v Karpatoch, kde robia udržateľný turizmus

05.10.2012 Revúca

Muránska planina 4. októbra (TASR) - Gratulanti k získaniu titulu Územie s trvalo udržateľným turizmom pre Národný park Muránska planina sa zišli dnes v sedle Krátke - Chlípavica.

Prestupná stanica Huculskej magistrály je na hranici Muránskej planiny s Chránenou krajinnou oblasťou Poľana. Získanie titulu ocenil aj minister životného prostredia Peter Žiga. Pre TASR povedal, že získanie titulu si váži najmä preto, že je to o zanietenosti ľudí. Bez ich úsilia by sa to nepodarilo.

Titul Národný park s trvalo udržateľným turizmom udelila Muránskej planine sieť európskych národných parkov v Európe - EUROPARC Federation. Štátna ochrana prírody na Slovensku je jej členom od roku 2002. Muránska planina je celkovo 101. územím s titulom, no zároveň je prvým oceneným územím v Karpatoch. "Veľmi to oceňujem, pretože je to predovšetkým o zanietenosti ľudí, ktorí často za to nie sú ani ohodnotení. Dosiahli to napriek legislatívnemu stavu, ktorý nie je úplne v poriadku.

Na ministerstve životného prostredia pokračujeme v príprave zonácie. Do konca roka vznikne expertná skupina, ktorá v prvom rade vyrieši rozpory medzi nami a ministerstvom pôdohospodárstva. Následne pripravíme zákon o ochrane prírody, o lesoch a o poľovníctve. Až potom môžeme dokončiť zonáciu, ktorá dá definitívnu odpoveď, kde je žiaduce zachovanie prírody, kde sa bude hospodáriť a kde dostane zelenú cestovný ruch," povedal Žiga.

Titul Územie s trvalo udržateľným turizmom je pre Muránsku planinu značkou kvality. "Je to predovšetkým ocenenie našej práce. Správa Národného parku bola iniciátorom stretnutí a diskusií všetkých subjektov, ktoré podnikajú v oblasti turizmu na území národného parku. Jedným z konkrétnych cieľov je aj projekt Huculskej magistrály. Na tomto príklade je vidieť, ako sa dá rozvíjať cestovný ruch v súlade s ochranou prírody. Vraciame sa k tradičným hodnotám, navyše vďaka spásaniu koňmi udržiavame biotopy. Turisti môžu obdivovať zachovanú prírodu a pritom využívať služby, ktoré dnes k cestovnému ruchu patria. Na viacerých miestach nájdu občerstvenie, bezpečný odpočinok alebo aj nocľah," dodal riaditeľ NP Muránska planina Milan Boroš.

Európska charta je nástroj riadenia turizmu v chránených územiach, ktorý má zabezpečiť ochranu biodiverzity na jednej strane a súčasne podporovať sociálny a ekonomický miestny rozvoj v znevýhodnených regiónoch vďaka zelenému turizmu. Proces je založený na zapojení záujmových skupín a ich vzájomnej spolupráci. Zisk titulu nie je pre Muránsku planinu definitívny. O päť rokov ho budú musieť obhájiť.
 
 
 
 
 

Vyberte región